3000 Hatvan, Szent Mihály út 9., Tel.: 37/540-114, Tel/Fax: 37/343-388
Futó és Társa Kft. - Minőség és garancia

Mit válasszak?

Konvektor, radiátor vagy padlófűtés, esetleg a kettő kombinációja? Melyik fűtési módot válasszam?

Ha fűtéskorszerűsítés előtt állunk, bizony elgondolkodtató, hogy mivel fűtsük lakásunkat.

Mik az előnyök és mik a hátrányok?

Konvektor – Előnye, hogy csak abban a helyiségben fűtünk, ahol éppen tartózkodunk, nem kell attól félni, hogy elfagy a vezeték a fűtetlen helyiségekben. Akkor sem maradunk fűtés nélkül, ha az egyik konvektor elromlik. Hátránya, hogy ha az egész lakást akarjuk fűteni, akkor igen magas lesz a gázszámlánk. A másik probléma, amivel szembesülünk, hogy szomszéd telek felé nem nézhet a fali kivezetés (kivéve, ha 3m kerítéssel elválasztott védőtávolság van a szomszéd telek és a házunk között) és már a kéményes készüléket sem lehet a lakásba betenni, így nem tudjuk fali fűtővel (FK-25) sem megoldani a fürdőszobában a fűtést. (Általában a fürdőszoba a szomszéd felőli oldalon található.) Nem beszélve arról, hogy a melegvíz ellátás is problémába ütközik, hiszen általában azt is kéményes készülékkel tudtuk eddig megoldani. A turbós, tetőkivezetéses változata igen költséges.

Radiátor – Előnye, hogy a lakásban egyenletes meleg van, kicsi a helyigénye, gyereknél kisebb a balesetveszély, mivel a hő leadás miatt a konvektorral meg tudja magát égetni. Gazdaságosabban működtethető, ha megfelelő vezérléssel van ellátva. (külső hőmérsékletérzékelő, szoba termosztát, termosztatikus radiátor szelepek, stb.) Hátránya, hogy nem lehet teljesen lezárni a használaton kívüli helyiségekben a radiátort, mert elfagyhat a vezeték. (Kiküszöbölhető, a termosztatikus radiátorszelep beépítésével, ami ha megfelelően beállítjuk, a szoba hőmérsékletét folyamatosan 5C°-on tartja.) Sokkal költségesebb a kialakítása, viszont egy kalap alatt megoldható a meleg víz ellátás. Abban az esetben van probléma, ha a kombi készülékünk meghibásodik, akkor nincs fűtésünk és meleg vizünk.

Padlófűtés – Előnye, hogy gazdaságosan üzemeltethető, hiszen alacsony hőmérsékleten működik. A lakásban nincsenek látható csövek, 40C°-os víznél is megfelelő komfortérzet biztosítható. Hátránya, hogy átmeneti időszakban, amikor még/már nem akarunk egész nap fűteni, akkor gazdaságtalan az üzemeltetése, hiszen sok idő kell ahhoz, hogy a padló felmelegedjen és átadja a hőt. Erre mondják, hogy „tehetetlen” a padlófűtés. Itt kell megemlítenem, hogy ennél a módszernél oda kell bizony figyelnünk gyermekeink és magunk egészségére is. Nem szabad mezítláb járkálnunk a padlón, csak papucsban, mert ha a lábunk állandó melegben van, akkor az erek kitágulnak, a vér pang az erekben, így nem megfelelő a vérkeringés. Ennek hatása nem érezhető azonnal, csak az évek folyamán alakul ki, de nagyon fontos a megelőzés, mert egy dagadt boka bizony sok testi és lelki bajt okoz….

Kombinált fűtés – Azt hiszem, hogy ez a legideálisabb és leggazdaságosabb megoldása a fűtésnek. Átmeneti időszakban a radiátoros fűtést tudjuk használni, ami bekapcsolás után azonnal érezhető, ha pedig a fűtés folyamatossá válik, akkor mehet mindkettő együtt, vagy külön-külön is, igény szerint.

Vissza a hasznos infókhoz

Futó és Társa Kft.